Druga međunarodna znanstveno – stručna konferencija o obrazovanju odraslih
21.05.2017
Nove mrežne stranice Tjedna cjeloživotnog učenja
24.05.2017

Održan V. Međunarodni andragoški simpozij

Od 17. do 19. svibnja 2017. održan je V. Međunarodni andragoški simpozij u hotelu Ilirija Resort u Biogradu na Moru u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Tema simpozija bila je Modernizacija i internacionalizacija obrazovanja odraslih, a u radu simpozija sudjelovalo je gotovo 200 sudionika – andragoških djelatnika i stručnjaka iz više europskih zemalja. Tijekom trodnevnog rada simpozija stručnjaci iz područja obrazovanja odraslih informirani su o najnovijim trendovima i aktualnostima iz politika obrazovanja odraslih na nacionalnoj i europskoj razini, uključujući i primjere dobre prakse iz mnogih europskih zemalja.

Simpozij je svečano otvorio, u ime ministra znanosti i obrazovanja, državni tajnik Hrvoje Šlezak. Prisutnima se također obratio, u ime domaćina, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Prvi dan simpozija započeo je izlaganjem rektorice Sveučilišta u Zadru, Dijane Vican, o Reformi obrazovanja i prioritetima u obrazovanju odraslih. Regina Eichen, voditeljica projekta u Deutscher Volkshochschul-Verband E. V. / DVV, njemačkom udruženju za obrazovanje odraslih, upoznala nas je s web portalom za obrazovanje odraslih Ich will lernen. Martina Hundrić, pomoćnica ravnatelja ASOO-a za provedbu projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije, predstavila je Cjeloživotno učenje kroz prizmu EU fondova – ASOO kao Posredničko tijelo razine 2. Jelena Lohmatova, ambasadorica obrazovanja odraslih u Estoniji, govorila je o Strukovnoj kvalifikaciji nastavnika u obrazovanju odraslih u Estoniji. Erik van den Broek, IT stručnjak nizozemskog Ministarstva obrazovanja, predstavio je Mrežu Open Badge, pilot projekt u neformalnom obrazovanju.

Drugi su dan svoja izlaganja održali Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca)  na temu E-učenje kao katalizator cjeloživotnog učenja, te Morana Koludrović, docentica na Filozofskom fakultetu u Splitu, o Kompetentnosti andragoških djelatnika kao jednog od polazišta izgradnje i osiguranja kvalitete sustava obrazovanja odraslih, dok je Ulogu samovrednovanja u procesu osiguranja kvalitete ustanova za obrazovanje odraslih predstavila Tamara Hudolin, viša stručna savjetnica iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

U drugom dijelu dana sudionici su kroz radionice imali mogućnost razraditi Individualizaciju nastavnog procesa u obrazovanju odraslih (Morana Koludrović), naučiti Kako započeti izradu online tečaja (Sandra Kučina Softić) te pobliže se upoznati s Refleksijom kao dijelom strukovne kvalifikacije nastavnika u obrazovanju odraslih (Georgi Skorobogatov, menadžer EPALE Nacionalne službe za podršku i Nacionalnog Europass centra u Estoniji.)

Posljednji dan simpozija započeo je prezentacijom Ane Tecilazić Goršić, načelnice Sektora za kvalitetu visokog obrazovanja, međunarodnu suradnju i europske poslove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, o Obrazovanju odraslih uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Radni dio programa V. simpozija uspješno je završen nizom zanimljivih radionica:  Razvoj standarda kvalifikacije – pisanje ishoda učenja(Vesna Anđelić, voditeljica Odsjeka za kurikulum u ASOO-u); Razvoj standarda kvalifikacije – pisanje ishoda učenja (Irena Ištvanić, načelnica Odjela za strukovne kvalifikacije i povezivanje obrazovanja s tržištem rada ASOO-a), te Kako pristupiti procesu samovrjednovanja(Tamara Hudolin, ASOO); te Metodologija izrade standarda zanimanja (Jelena Pavičić, voditeljica Službe za usklađivanje potreba tržišta rada i obrazovanja u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava).

I ove godine na simpoziju je bio postavljen EPALE kutak na kojem su sudionici imali priliku registrirati se na ovoj elektroničkoj EPALE platformi za obrazovanje odraslih u Europi i saznati kako postati aktivnim članom – kako koristiti dostupne materijale, članke, pronaći brojne novosti i događanja u području obrazovanja odraslih u Hrvatskoj  te pretraživati potencijalne partnere za projekte diljem Europe.

  1. svibnja je održan i EPALE sastanak Nacionalnih službi za podršku Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na kojemu smo razmjenjivali iskustva i primjere dobre prakse te dogovarali buduću suradnju. Sve novosti, događanja i fotografije vezane uz EPALE možete pogledati na Facebook stranici Adult Learning in Croatia.

Kroz bogat program simpozija istaknuti stručnjaci  za obrazovanje odraslih informirali su sudionike, prenijeli im svoja iskustva te omogućili stjecanje novih andragoških znanja i vještina čime ujedno stječu mogućnost podizanja kvalitete posla koji obavljaju na još višu razinu.

Nakon zaključnoga dijela, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gospodin Mile Živčić, zahvalio je na podršci pri organizaciji i provedbi simpozija, kao i svim sudionicima i predavačima na njihovu doprinosu te zatvorio ovogodišnji simpozij.

Fotografije sa simpozija možete pogledati na stranici V. MAS, Biograd na Moru, 17. – 19. svibnja 2017

Prezentacije  predavača V. MAS-a:

Martina Hundrić_cjeloživotno učenje kroz prizmu eu fondova

Morana koludrović_Kompetentnost andragoških djelatnika kao jednog od polazišta izgradnje i osiguranja kvalitete sustava obrazovanja odraslih

Sandra Kučina Softić_E-učenje kao katalizator cjeloživotnog učenja 

Tamara Hudolin_Ulogu samovrednovanja u procesu osiguranja kvalitete ustanova za obrazovanje odraslih

Ana Tecilazić Goršić_Obrazovanje odraslih uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

Jelena Pavičić_Metodologija izrade standarda zanimanja

 

Prezentacije radionica:

Sandra Kučina Softić_radionica_Kako započeti izradu online tečaja