Tjedan cjeloživotnog učenja 2017.

Jedanaesti put zaredom, u razdoblju od 2. do 8. listopada 2017., održava se nacionalna obrazovna kampanja Tjedan cjeloživotnog učenja. U okviru Tjedna, pod sloganom PROVJEŽBAJ MOZAK!, održat će se nekoliko stotina besplatnih aktivnosti (radionica, tribina, sajmova učenja, okruglih stolova), a sve sa svrhom motiviranja građana na uključivanje u proces učenja. Niska stopa uključenosti hrvatskih građana u neki oblik cjeloživotnog učenja već duže je vrijeme prepoznana kao bitan problem hrvatskoga društva. Ovaj je problem posebice izražen imamo li na umu da je učenje, i to tijekom cijeloga života, nužan preduvjet funkcioniranja u suvremenome svijetu.
Upravo je potreba za jačanjem svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja bila poticaj za pokretanje Tjedna cjeloživotnog učenja.
Niz obrazovnih ustanova i ove će godine otvoriti svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje one nude. Najveći dio aktivnosti ove kampanje financira se iz Europskoga socijalnoga fonda putem trogodišnjega projekta pod nazivom Promocija cjeloživotnog učenja ukupne vrijednosti 11.508.270,12 kn.
Aktivnosti kampanje započet će svečanim otvorenjem 2. listopada u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica s početkom u 11:00 sati.
Jedna od najvažnijih aktivnosti, koja se već tradicionalno provodi u okviru Tjedna cjeloživotnog učenja, je dodjela nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba. Ovogodišnji su dobitnici nagrade Gordan Radić, Klaudija Gatarić i Sonja Šimatović. Radi se o pojedincima koji su odlučili proširiti svoja znanja i vještine, raditi na sebi i svome osobnomu razvoju. Pritom su morali preskočiti brojne zapreke, a rezultat njihove odlučnosti i ustrajnosti jesu brojne pozitivne promjene u njihovim životima. Nagrade „Maslačak znanja“ ovogodišnjim dobitnicama dodijelit će se u okviru svečanog otvorenja Tjedna, pri čemu će svakom od dobitnika biti uručena povelja i vaučer u vrijednosti od 7.000,00 kn koji mogu iskoristiti za pohađanje obrazovnoga programa po svome izboru.

Po prvi put dodijelit će se Priznanje za doprinos razvoju obrazovanja odraslih kojim se želi istaknuti, promovirati i odati priznanje pojedincima koji su, baveći se ovim područjem aktivno više od četrdeset godina, svojim radom i djelovanjem zadužili obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj na stručnoj i znanstvenoj razini. Ovogodišnji dobitnici „Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih“ su: dr. sc. Nikola Pastuović, prof. emeritus iz Zagreba, za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih, te Ljudevit Šimunović, prof. iz Zagreba, i Josip Nakić Alfirević, prof.  iz Koprivnice, za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u provedbi Tjedna cjeloživotnog učenja surađuje s nizom institucija i organizacija, bez čije pomoći i aktivnog doprinosa ova kampanja ne bi bila ni približno toliko uspješna. Ovdje se posebice ističu regionalni koordinatori, ustanove za obrazovanje odraslih, koje s Agencijom surađuju na osmišljavanju i provedbi aktivnosti u okviru Tjedna, animiranju i motiviranju institucija na lokalnoj i regionalnoj razini te informiranju građana o mogućnostima učenja u njihovim sredinama.

11TCU_M_REGIONALNI KOORDINATORI

Nadalje, jedan od najvažnijih partnera u provedbi Tjedna cjeloživotnog učenja je, već tradicionalno, Hrvatski zavod za zapošljavanje koji se sa svojim ispostavama diljem Hrvatske uključuje u kampanju organizacijom niza aktivnosti usmjerenih na promociju učenja i obrazovanja, posebice u svrhu povećanja zapošljivosti.

Veliku potporu kampanji dale su i osobe iz javnoga života – skijaš Ivica Kostelić, plivač Gordan Kožulj, voditeljica Blaženka Leib i karatistica Maša Vidić, koji su ujedno promotori i ovogodišnje kampanje.

Sve novosti oko ovogodišnjega Tjedna možete pratiti n i na službenim profilima na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram).

Za sve informacije i dodatne upite obratite se Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Putem telefona –  Mario  Vučić, voditelj kampanje (099 439 54 83, T +385 1 6274 646), ili elektroničkim putem na adresu ksenija.banovic@asoo.hr  ili nekom od regionalnih koordinatora čije kontakte šaljemo u privitku.