Nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja dodjeljuju se i nagrade “Maslačak znanja“. Glavni cilj nagrade je isticanjem i promoviranjem životnih primjera odraslih polaznika različitih programa i oblika učenja potaknuti i motivirati sve građane/ke u Republici Hrvatskoj da se uključe u neki oblik učenja i obrazovanja. Nagrada se sastoji od male skulpture, povelje i vaučera u vrijednosti od 7.000,00 kuna za besplatno pohađanje programa obrazovanja po izboru dobitnika. Proteklih godina nagrada Maslačak znanja je postala jedna najvažnijih i najprepoznatljivijih sastavnica Tjedna cjeloživotnog učenja. Pokazalo se da upravo osobni primjeri pojedinaca koji su se, usprkos nepovoljnim uvjetima i okruženju koje nije uvijek bilo dovoljno poticajno, odlučili za obrazovanje, izuzetno motiviraju druge da krenu njihovim stopama.

 

Dobitnici nagrade “Maslačak znanja” za 2019. su:

 

1. Mario Bereković (1992.)

Mario Bereković nakon samog rođenja smješten je u sustav alternativne skrbi te je do punoljetnosti bio smješten u nekoliko domova socijalne skrbi. S navršenih 18. godina izašao je iz sustava i počeo potpuno samostalno brinuti o sebi. Po izlasku se susreo s mnogobrojnim izazovima te je zbog izostanka podrške obitelji i socijalne skrbi, te uslijed iznimno nepovoljne ekonomske situacije u Hrvatskoj u jednom trenutku bio u riziku da postane ovisan o sustavu socijalne pomoći.

No Mario se nije predao i u cijelom procesu stvaranja dostojanstvenih uvjeta za život Mario je čvrsto vjerovao da je znanje i rad na sebi ono što će mu pomoći da uspije u životu. Iako je završio trogodišnju školu za elektrotehničara imao je veliku želju da upiše fakultet i radi s ljudima. Odmah po izlasku iz doma 2009., Mario je odlučio s dijelom sredstava koje je dobio izlaskom iz skrbi platiti si tečaj za Web dizajn na POU Zagreb. Želeći se približiti svom snu da upiše fakultet Mario je zahvaljujući suradnji udruge Igra i POU Zagreb upisao prekvalifikaciju za medijskog tehničara. To je značilo da je uz svakodnevni rad po godini morao položiti i dvadesetak dodatnih ispita. Mario je ujutro radio, popodne išao na predavanja, a navečer učio. Znalo se dogoditi da uči i tijekom posla dok ga je kolega vozio od jedne radne destinacije do druge. Usprkos svim obavezama Mario je sve tri godine dao u roku i s vrlo dobrim uspjehom.

Mario je također odmah po izlasku  iz doma u trenucima kada je imao i sam puno teškoća krenuo volontirati u Domu za djecu u Nazorovoj i Centru za odgoj i obrazovanje Prekrižje.

Zbog svega navedenog Mario koji je usprkos mnogobrojnim životnim izazovima (ponavljajuća nezaposlenost, slabo plaćeni i nestabilni poslovi, siromaštvo, izostanak podrške obitelji i sigurnosne mreže) primjer osobe koja uspijeva ostvariti sebe i pridonijeti društvu u kojem živi na dobrobit svih.

 

2. Matija Cetinić – Frankos (1984.)

Matija Cetinić Frankos završio je Kineziološki fakultet u Zagrebu i studirao na Northeastern University Boston. Bio je veslački reprezentativac, sudjelovao je na svjetskim prvenstvima te postigao normu za Olimpijske igre, a srednju školu završio je u Zagrebu, smjer komercijalist i trgovac. Po završetku aktivne sportske karijere pronašao se u poljoprivredi. Životna ušteđevina i prodaja nekretnina omogućile su mu pokretanje poljoprivredne proizvodnje i projekata koji uglavnom propadaju zbog manjka stručnih znanja iz poljoprivrede. No to ga nije pokolebalo i nije odustao od želje da bude uspješan mladi poljoprivrednik.

Nakon nekoliko uzastopno neuspješnih projekata odlučio se školovati kako bi stekao osnovna znanja iz poljoprivrede. 2014. godine upisuje program obrazovanja odraslih u tada Poljoprivrednoj školi, pod vodstvom prof. Tolić, smjer Poljoprivredni tehničar opći. Prekvalifikaciju je završio s odličnim uspjehom iako je morao savladati predmete koji su mi bili teški, ali izazovni. Najteži su mu bili predmeti poput kemije i fizike budući da se u dotadašnjem obrazovanju nije s njima susretao kao i sa svim ostalim stručnim predmetima.

Sva novostečena znanja i vještine Matija je pretočio u rad na svom OPG-u te upravo to ističe kao glavni razlog za uspješne prinose na svome OPG-u. S nekoliko kolega Matija otvara zadrugu Berry Organica, a 2017. godine je izabran za najboljeg mladog poljoprivrednika u Republici Hrvatskoj. S projektom Berry Organica Matija je također osvojio i 2. mjesto na razini EU. Nastupao je na tridesetak različitih konferencija na kojima je hrabro govorio o uspjesima, ali i neuspjesima u poslu te o važnosti stalnog obrazovanja. Najveća konferencija o motivaciji i inspiraciji je svakako nastup na TEDx konferenciji Zagreb 2017 godine.

Matija je i član Hrvatske udruga mladih poljoprivrednika (HUMP) koja zajedno s Agronomskom školom Zagreb razvija projekt Akademije mladih poljoprivrednika koji će biti izvrstan spoj poduzetništva i struke.

Zbog svega navedenog Matijina priča pravi je primjer da se radom, trudom, upornošću i neprestanim ulaganjem u obrazovanje mogu savladati sve prepreke te postati mladi uspješan poduzetnik u Hrvatskoj.

 

3. Barbara Karaga (1992.)

Barbara Karaga je izuzetno sposobna dvadesetsedmogodišnja djevojka iz Zagreba, koja je slijepa. Sljepoća je nastupila u potpunosti prije tri godine, ali se cijeli život nosi s poteškoćama s vidom. Unatoč tome redovno je završila školovanje za nekoliko zanimanja: Pediker, Kozmetičar i Farmaceutski tehničar.

Nakon što je potpuno izgubila vid, Barbara se samostalno uključila u psihosocijalnu rehabilitaciju na Odjelu za odrasle Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“. Tijekom cijele rehabilitacije bila je izuzetno motivirana i pokazala sposobnost učenja unatoč velikoj životnoj promjeni i teškoćama te je u potpunosti usvojila znanja i vještine predviđene rehabilitacijskim sadržajima za odrasle slijepe osobe.

Barbara je neovisna u kretanju jer u svim situacijama koristi dugi bijeli štap, samostalna je u obavljanju svakodnevnih poslova te brige o sebi u svakom smislu. Izvrsno je opismenjena na svom novom pismu – brajici, a korištenje računala s govornom podrškom u nizu aplikacija omogućava joj izuzetno dobro svakodnevno samostalno funkcioniranje. Kada je stekla dovoljnu razinu samostalnosti odlučila se na prekvalifikaciju za zanimanje telefonski operater, jer prethodna zanimanja koje je stekla ne može obavljati kao slijepa osoba. Postiže odlične rezultate u učenju, a vrlo je uspješna i na praktičnoj nastavi gdje je dobila pohvale mentora i poslodavca.

Velika vrijednost je kod Barbare vedrina i pozitivan odnos prema osobama i stvarima koje je okružuju. Brzo učenje, donošenje argumentiranih i zrelih odluka doprinijele su stjecanju zvanja za telefonskog operatera. Činjenica da je dobila preporuku za zapošljavanje od poslodavca na praktičnoj nastavi, govori o mladoj osobi koja je primjer kako se unatoč invaliditetu može postići uspjeh. Barbarina osobnost i veliki napor koji svakodnevno ulaže da bi se ponovo integrirala u društvo, pokazatelj su da se radi o osobi s velikim osobnim potencijalom. Njena neprestana borba u svladavanju svih prepreka koje nosi sljepoća, interesi, potrebe i rezultati u svim segmentima pravi su primjer i poticaj svima.

 

O dobitnicima nagrade “Maslačaka znanja” prethodnih godina više može saznati ovdje.