Održan VI. Međunarodni andragoški simpozij
23.04.2018
Jubilarna međunarodna BGL-ALC konferencija u Opatiji od 7. do 10. lipnja 2018.
05.06.2018

„Turizmom do posla“ – nova prilika za besplatno obrazovanje i rad u turizmu i ugostiteljstvu ranjivim skupinama

Projektom vrijednim 31 milijun kuna polaznicima programa prekvalifikacija omogućit će se izuzetno kvalitetna praktična nastava, a mentorima – poslodavcima osigurat će se usavršavanje potrebnih andragoških vještina.

U Ministarstvu turizma danas, 30. travnja 2018. g.,  svečano je potpisano dvadeset ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava obrazovnim institucijama i/ili strukovnim udrugama u turizmu,  u okviru natječaja „Turizmom do posla“.

Natječaj je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cilj je kroz suradnju i partnerstvo obrazovnih institucija, strukovnih udruga te poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu poboljšati pristup ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Obrazovne institucije i strukovne udruge u suradnji sa zainteresiranim poslodavcima prijavile su konkretne projekte usmjerene prema aktivaciji, edukaciji i zapošljavanju nezaposlenih, osoba s invaliditetom, mlađima od 25 i starijima od 54 godine.

Financirani projekti obuhvatiti će 967 osoba, od čega 647 osoba mlađih od 25 godina, 251 osobu stariju od 54 godine te 69 osoba s invaliditetom. Najniži iznos bespovratnih sredstava za pojedini projekt iznosio je 500 tisuća kuna, dok je najviši iznos za pojedini projekt 2 milijuna kuna.

Dvadeset obrazovnih institucija i/ili strukovnih udruga u turizmu osmislile su projekte edukacije i aktivacije pripadnika ranjivih skupina, među kojima ističemo nekoliko većih institucija: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Pučko otvoreno učilište Obris iz Požege, Pučko otvoreno učilište Andragog iz Županje, Škola informatike Ivora iz Varaždina te turističke i ugostiteljske škole iz Splita, Zadra, Karlovca i drugi.

Poslodavci – partneri u projektima su renomirane kompanije u području turizma; HUP – Zagreb, Toplice Sveti Martin, Arena Hospitality Group, Hotel Tučepi, Hotel Split, pekarski obrt „Dinara“, Punta Skala i Jadranka hoteli.

Do kraja programskog razdoblja koje je predviđeno do 2020.godine, dodijelit će se ukupno više od 90 milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda te Državnog proračuna, kojima Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, obrazovnim ustanovama, strukovnim udrugama u turizmu i poslodavcima pruža priliku za obrazovanje i rad u turizmu i ugostiteljstvu ranjivim skupinama.

izvor