Održana treća međunarodna konferencija Gradimo mostove u obrazovanju odraslih – Skoplje 2017.
30.10.2017
Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade “Maslačak znanja”
18.01.2018

Poticanje čitanja u Obrtničkoj školi Požega

MJESEC HRVATSKE KNJIGE U OBRTNIČKOJ ŠKOLI POŽEGA

U Mjesecu hrvatske knjige sa ciljem promicanja Nacionalne strategije za poticanje čitanja i kulture čitanja među učenicima strukovnih trogodišnjih zanimanja, u ovom slučaju stolara i soboslikara, učenici Obrtničke škole Požega, navedenih zanimanja, pod vodstvom svojih nastavnika, stručnih učitelja i suradnika, izradili su i oslikali tri kućice – mini knjižnice koje su darovali učenicima osnovnih područnih škola u Alilovcima, Kuzmici i Tominovcu.

Mini-knjižnice su zamišljene po sistemu uzmi – ostavi knjigu. Izrada i oslikavanje kućica odrađivala se u školskim radionicama tijekom listopada. Kućice, mini-knjižnice, predane su učenicima područnih škola 31. listopada 2017. pri čemu je upriličen i susret naših učenika s osnovnoškolcima.

Učenici 1.c razreda zajedno sa svojim nastavnicima donirali su i knjige za učenike područnih škola.

 

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, svake godine u periodu od 15. listopada do 15. studenoga 2017.

Ovogodišnja manifestacija posvećen je enciklopedistici, a središnja tema i geslo ovogodišnje manifestacije je Sve na jednom mjestu. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba. U predgovoru programske knjižice, koja je zabilježila više od 2000 programa, koliko će obuhvatiti ovogodišnje izdanje manifestacije, dr. sc. Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, istaknuo je kako se znanje neprestano mijenja, izbjegavajući ukoričavanje u jednu ili više knjiga. Bilo knjižnim bilo elektroničkim putem, enciklopedija se približava ulozi sadržajne obrade jedne globalne, a svima dostupne svjetske knjižnice, sastavljene od svih svjetskih knjižnica – enciklopedije postaju putokazi pretraživanja i orijentacije u nepreglednome svijetu globalnoga znanja. Taj novi svijet ideja treba približiti korisnicima, križajući njegove mreže, pridonoseći tako rastu i širenju javnoga znanja.

izvor: Nacionalna i sveučilišna knjižnica