Korištenje vakuumforming uređaja u izradi kalupa za pravljenje sapuna
02.09.2019
SVEČANO OTVORENJE 13. TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA
03.09.2019

Interaktivna izložba prezentacije rada vacuum forming uređaja za izradu kalupa za odljevak

Mjesto

Zagreb, Avenija Marina Držića 14

Naziv događanja:

Interaktivna izložba prezentacije rada vacuum forming uređaja za izradu kalupa za odljevak

Datum i vrijeme događanja:

03.10.2019.

15:30 – 17:00

Prostor odvijanja događanja:

Industrijska strojarska škola, Zagreb
Avenija Marina Držića 14
Zagreb, Avenija Marina Držića 14

Opis događanja:

Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole, uz pomoć nastavnika, prezentirat će rad vacuum forming uređaja za izradu kalupa za odljevak u koji se ulijeva rastopljena baza sapuna kako bi se dobio gotov proizvod – personalizirani sapun za posjetitelja. Posjetitelji sami biraju kalup, boju i miris za sapun. Učenici će prezentirati i elaborat u kojem su detaljno razradili postupke rada:
• planiranje materijala, alata i uređaja,
• planiranje postupaka izrade uređaja,
• definiranje izvora opasnosti i rada na siguran način,
• izrada tehničko-tehnološke dokumentacije.

Pri korištenju uređaja upotrebljavaju se dvije strojarske tehnologije - toplo oblikovanje polimera i lijevanje u kalup. Učenici su za svoj rad osvojili brončanu medalju na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019 u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao i brončanu medalju na Izložbi inovacija I3G u Ivanić-Gradu. Područje primjene vacuum forming uređaja doista je široko. Uređaj je primjenjiv za osobne potrebe, ali i za manje radionice. Upotrebom uređaja moguće je proizvoditi različite željene oblike sapuna koristeći termo foliju za izradu kalupa, a mogu se izrađivati i male posudice za cvijeće ili je čak, u kontroliranim i higijenskim uvjetima, moguće izraditi kalupe u koje se može ulijevati rastopljena čokolada kako bi se dobile čokoladne praline. Jedna od mogućnosti je i ulijevanje smjese gipsa i vode u kalup kako bi se lijepljenjem magneta na gipsani odljevak dobio promotivni proizvod – magnet za hladnjak. Važno je imati dobar kalup tj. zanimljiv model za oblikovanje kalupa. Uređaj je siguran za okolinu, ne proizvodi štetne plinove, nije previše bučan, a i ekonomičan je jer mu se potrošnja električne energije kreće na razini potrošnje usisavača i grijača za kućanstva s obzirom na to da su to jedina dva elektronička dijela uređaja. Na Danu poduzetnika 2019., u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, dodijeljene su nagrade najboljim poduzetničkim idejama timova srednjih škola Republike Hrvatske, a među pet najboljih projekata, među 146 dospjelih projekata, bio je projekt učenika zagrebačke Industrijske strojarske škole „Vacuum forming uređaj za izradu kalupa za odljevak“.

Cilj interaktivne izložbe je upoznati sudionike s projektom, predstaviti im ideju i ponuditi smjernice za razvoj novih inovativnih i kreativnih rješenja.
Organizatori događanja su strukovni učitelj Josip Filić i voditeljica Praktične nastave Kristinka Lemaić.

Organizator događanja:

Industrijska strojarska škola, Zagreb

Kontakt za sve informacije oko događanja:

kristinka.lemaic@skole.hr
01 6156 611