12. Tjedan cjeloživotnog učenja

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih već dvanaestu godinu zaredom organizira Tjedan cjeloživotnoga učenja – nacionalnu obrazovnu kampanju koja na jednostavan način kroz neposrednu komunikaciju s građanima potiče ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja.

Aktivnosti 12. Tjedna cjeloživotnog učenja, koji se ove godine održava od 1. do 7. listopada, započet će 1. listopada Svečanim otvorenjem u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Informiranje građana o tome kako sami mogu postati dio procesa cjeloživotnoga učenja te njihovo motiviranje da se na taj korak odvaže, okosnica je svakog od proteklih Tjedana cjeloživotnog učenja. Pritom se kampanja svake godine dodatno razvijala, širio se opseg aktivnosti i područja provedbe, povećavao broj aktivnosti, kao i uključenih institucija, jačala  se uključenost ključnih aktera na svim razinama te je, što je posebice važno, neprestano rastao broj građana koji su sudjelovali na nekoj od aktivnosti. Prošlogodišnjom kampanjom obuhvaćena su 898 događanja na kojima je sudjelovalo više od 30 000 građana.

Građani će i ove godine imati mogućnost  posjećivati besplatne radionice, predavanja, okrugle stolove, koncerte, dok će niz obrazovnih ustanova otvoriti svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude.

Europska dimenzija kampanje naglašena je činjenicom da se kampanja provodi u okviru projekta Promocija cjeloživotnog učenja ukupne vrijednosti 11.508.270,12 kn, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, sa svrhom osvješćivanja važnosti cjeloživotnog učenja i povećanja sudjelovanja odraslih, kako bi se ojačala njihova konkurentnost na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Veliku potporu kampanji daju su nam i osobe iz javnoga života – Anamarija Asanović, Oliver Mlakar i Marko Torjanac, kao promotori kampanje koji svojim životnim primjerom ističu važnost cjeloživotnog učenja i ulaganja u sebe.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru Tjedna jest dodjela nagrade Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba koja u prvi plan stavlja pojedinca koji uči, osobu koja je odlučila proširiti svoja znanja i vještine, raditi na sebi i svojem razvoju, a pritom je morala savladati brojne prepreke. I ovogodišnji dobitnici nagrade Maslačak znanja Boris Rozman, Goran Đurđević i Nadir Elhag uspjeli su, kao rezultat odlučnosti i ustrajnosti, ostvariti brojne pozitivne promjene u svojim životima.

Od prošlogodišnjega Tjedna dodjeljuju se i Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih – dobitnik Priznanja  za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je prof. dr. sc. Milan Matijević, a dobitnici Priznanja za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih su Jasna Čurin, prof. i dr. sc. Dušan Petričević.

U svrhu još većeg približavanja ideje o cjeloživotnome učenju ciljnim skupinama ove kampanje u Zagrebu će se 6. listopada  održati 10. Sajam cjeloživotnog učenja, čime nastavljamo mini kampanju pod nazivom Sajam cjeloživotnog učenja u zagrebačkim kvartovima, vrlo uspješno započetu 2017. godine na Trešnjevačkome trgu. Na Sajmu će ustanove za obrazovanje odraslih predstaviti javnosti programe za obrazovanje odraslih koje provode, nudeći već tradicionalno i vaučer za besplatno pohađanje jednog od obrazovnih programa.

Sve novosti oko 12. Tjedna mogle su se pratiti osim ovdje na našoj web stranici, i na našim službenim profilima na društvenim mrežama (Facebook i Instagram).

Događanja u sklopu Tjedna 2018. možete pregledati ovdje.

Za sve informacije i dodatne upite obratite se Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih – elektroničkim putem na adresu tcu@asoo.hr ili nekome od regionalnih koordinatora kampanje.

Popis Regionalnih koordinatora_12 Tjedan cjeloživotnog učenja