13. Tjedan cjeloživotnog učenja

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove godine, od 30. rujna do 6. listopada, organizira 13. Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalnu obrazovnu kampanju u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.

Europska dimenzija kampanje naglašena je činjenicom da se kampanja provodi u okviru projekta Promocija cjeloživotnog učenja ukupne vrijednosti 11.508.270,12 kn, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, sa svrhom osvješćivanja važnosti cjeloživotnog učenja i povećanja sudjelovanja odraslih, kako bi se ojačala njihova konkurentnost na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Aktivnosti kampanje započet će svečanim otvorenjem 13. Tjedna cjeloživotnog učenja, prilikom kojeg će se deveti put zaredom dodijeliti nagrade  Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba, te treći put za redom Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj na stručnoj i znanstvenoj razini. Glavni je cilj nagrade Maslačak znanja, isticanjem i promoviranjem životnih primjera odraslih polaznika različitih programa i oblika učenja, potaknuti i motivirati sve građane/ke u Republici Hrvatskoj da se uključe u neki oblik učenja i obrazovanja. Nagrada se sastoji od male skulpture, povelje i vaučera u vrijednosti do 7.000,00 kuna za besplatno pohađanje programa obrazovanja po izboru dobitnika. Imena dobitnika Nagrade bit će objavljena na stranicama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Nagradu će dodijeliti ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih na svečanom otvorenju Tjedna cjeloživotnog učenja 30. rujna 2019. godine u HNK Varaždin.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih treći put zaredom dodjeljuje Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih čime se želi istaknuti, promovirati i odati priznanje pojedincima koji su, baveći se ovim područjem aktivno najmanje dvadeset godina tijekom radnog vijeka, svojim radom i djelovanjem zadužili obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj na stručnoj i znanstvenoj razini. Priznanja će biti dodijeljena na svečanom otvorenju 13. Tjedna cjeloživotnog učenja 30. rujna 2019. u Varaždinu.

Dobitnici Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih za 2019. godinu jesu: dr. sc. Tihomir Žiljak, za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih; Verica Rosić, za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih i Jakov Bevanda, prof., za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih.

U sklopu kampanje, kao i prethodnih godina, planirano je i održavanje Sajma cjelozivotnog učenja koji će se ove godine održati 5. listopada 2019. (subota) od 10:00 do 14:00 sati na Maksimirskom perivoju (Park šuma Maksimir) u Zagrebu.  Ovim događanjem nastavljamo mini kampanju pod nazivom Sajam cjeloživotnog učenja u zagrebačkim kvartovima, vrlo uspješno započetu 2017. godine na Trešnjevačkom trgu. Na Sajmu će ustanove za obrazovanje odraslih ponuditi već tradicionalno i vaučer za besplatno pohađanje jednog od obrazovnih programa.

Na Sajmu cjeloživotnog učenja sudjelovat će 15 ustanova za obrazovanje odraslih. Ustanove će imati priliku predstaviti svoje aktivnosti i programe svim zainteresiranim građanima te istaknuti važnost cjeloživotnog učenja koje je ključ osiguravanja društvene integracije i postizanja jednakih mogućnosti na tržištu rada. Građani će i ove godine imati mogućnost  posjećivati besplatne radionice, izložbe, sajmove, književne večeri, kazališne ili kino predstave i slično, dok će niz obrazovnih ustanova otvoriti svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude. Sajam će biti oglašavan i najavljivan putem sredstava javnog informiranja.

Događanja u sklopu Tjedna 2019. možete pregledati ovdje.

U svrhu još većeg približavanja ideje o cjeloživotnom učenju ciljnim skupinama možete pogledati i podijeliti  promotivni film kampanje Novi početak.

Sve novosti u vezi 13. Tjedna, možete pratiti osim na našoj web stranici,  i na našim službenim profilima na društvenim mrežama (Facebook i Instagram).

Za sve dodatne informacije i upite možete se obratiti Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, elektroničkim putem na adresu tcu@asoo.hr  ili na tel. +385 (0)1 6126 730.