17. Tjedan cjeloživotnog učenja

 

Sedamnaestu godinu zaredom, u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, građani su imali priliku sudjelovati na besplatnim predavanjima, radionicama, okruglim stolovima i sličnim događanjima, a brojne obrazovne ustanove su i 2023. godine potencijalnim polaznicima predstavile mogućnosti obrazovanja koje nude, posebice jer je sve veća mogućnost besplatnog obrazovanja putem vaučera za odrasle osobe za digitalne i zelene vještine.

Aktivnosti 17. Tjedna cjeloživotnog učenja, koji se održao od 17. do 23. travnja 2023., započele su u ponedjeljak, 17. travnja Svečanim otvorenjem u Studentskom centru u Dubrovniku. Događanje su uveličali i prisutnima se obratili: Marko Žmirak, predsjednik Centra za karijere mladih Dubrovnik te ovogodišnji domaćin i suorganizator Svečanog otvorenja Tjedna, Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika, Joško Cebalo, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja i izaslanik Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je i službeno otvorio ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja.

    

Dodijeljene su nagrade “Maslačak znanja” za postignuća u učenju odraslih osoba i Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih. Primjeri pojedinaca koji su učenjem te zahvaljujući vlastitoj odlučnosti i ustrajnosti uspjeli ostvariti brojne pozitivne promjene u svojim životima, nerijetko pritom svladavajući brojne prepreke, iznimno su poticajni i svima ostalima da krenu istim putem – putem učenja i obrazovanja. Dobitnici nagrade “Maslačak znanja” za 2023. godinu su: Željkica Šemper, Tajana Uzun i Danijel Balažić – osobe su koje su odlučile proširiti svoja znanja i vještine te unatoč svim okolnostima raditi na sebi i svome razvoju.

  

U okviru kampanje dodjeljena su i Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih osobama koje su svojim stručnim i znanstvenim angažmanom pridonijele unaprjeđenju sustava obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnja dobitnica Priznanja za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je izv. prof. dr. sc. Višnja Rajić, dok su dobitnici Priznanja za stručni doprinos razvoju obrazovanja odraslih Ante Gale i Milivoj Jerkunica.

U sklopu programa održana je panel-rasprava na temu “Cjeloživotno učenje – ključ uspjeha ili nužnost?”

  

Nakon Svečanoga otvorenja, sa svrhom približavanja ideje o cjeloživotnome učenju ciljnim skupinama ove kampanje, održao se i 15. Sajam cjeloživotnog učenja u Studentskom centru Dubrovnik. Na Sajmu su brojne ustanove za obrazovanje odraslih predstavile javnosti programe obrazovanja odraslih koje provode.

   

 

Europska dimenzija kampanje naglašena je činjenicom da se ona provodila u okviru ESF-ova projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II, čiji je opći cilj podizanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja te povećanje sudjelovanja, odnosno uključenosti odraslih u procese cjeloživotnog učenja, kako bi se jačala konkurentnost odraslih na tržištu rada i ojačali osobni kapaciteti pojedinca za aktivno djelovanje u društvu.

 

Fotografije sa Svečanog otvorenja 17. Tjedna cjeloživotnog učenja i Sajma cjeloživotnog učenja možete pogledati u FOTOGALERIJI.

Iz medija:

HRT: Otvoren Tjedan cjeloživotnog obrazovanja

VIJESTI LIBERTAS TELEVIZIJE Učenje nikada ne prestaje! Održan još jedan Tjedan cjeloživotnog učenja (VIDEO) | Libero Portal

Otvoren Tjedan cjeloživotnog učenja: ‘Obrazovanje odraslih mora biti na vrlo visokoj razini, dostupno i fleksibilno’ – Dubrovački dnevnik (net.hr)

 

Sve novosti mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici www.cjelozivotno-ucenje.hr i na službenim profilima na društvenim mrežama (Facebook i Instagram).

Film o dobitnicima nagrade “Maslačak znanja” za postignuća u učenju odraslih osoba za 2023. godinu možete pogledati na poveznici:

https://youtu.be/W8Xio-rbcDU

Film o dobitnicima Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih za 2023. godinu možete pogledati na poveznici:

https://youtu.be/MidTMWd6RXY

TV reklamu (animaciju) za 17. Tjedan cjeloživotnog učenja možete pogledati na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=3AdtyybGJ5w