15. Tjedan cjeloživotnog učenja

Unatoč novim okolnostima uzrokovanim epidemijom COVID-19, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nastavlja s provedbom aktivnosti usmjerenih na promociju cjeloživotnog učenja uvažavajući sve potrebne epidemiološke mjere za njihovu sigurnu provedbu te već tradicionalno organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja.

Slijedom navedenoga, od 27. rujna do 3. listopada 2021. godine, organiziran je jubilarni 15. Tjedan cjeloživotnog učenja. Organiziranjem kampanje u ovim izazovnim vremenima ističe se važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnog učenja te posljedičnog jačanja svijesti građana da je upravo cjeloživotno učenje odgovor na izrazito dinamične promjene na tržištu rada, ali i u brojnim segmentima društva i svakodnevnog života te da se unatoč novim okolnostima može i treba cjeloživotno učiti i obrazovati.

27. rujna 2021. godine u 10:30 sati u Poduzetničkom inkubatoru PISMO 2 u Novskoj održano je svečano otvorenje Tjedna cjeloživotnog učenja. Svima prisutnima obratili su se Miroslav Perošević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska; Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih; Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika grada Novska; Mihael Jurić, dožupan Sisačko-moslavačke županije te Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koja je i službeno otvorila Tjedan cjeloživotnog učenja.

Dodijeljene su nagrade “Maslačak znanja” za postignuća u učenju odraslih osoba i Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih. Dobitnici nagrade “Maslačak znanja” za 2021. godinu su: Vanja Zorić, Margareta Sedlarević i Pavao Moslavac. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ove godine je peti put zaredom dodijelila Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih. Dobitnici Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih za 2021. godinu su: izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović, za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih;  Tatjana Vujić, prof., za stručni doprinos razvoju obrazovanja odraslih i Itana Bukovac, prof., za stručni doprinos razvoju obrazovanja odraslih.

Fotografije sa svečanog otvorenja 15. Tjedna cjeloživotnog učenja možete pogledati OVDJE.

Nakon svečanog otvorenja održao se 12. Sajam cjeloživotnog učenja ispred Poduzetničkog inkubatora PISMO 2, na kojem su brojne ustanove predstavile svoj rad te omogućile svim posjetiteljima da se prijave za besplatno pohađanje jednog od programa obrazovanja. Fotografije s 12. Sajma cjeloživotnog učenja možete pogledati u galeriji.

S ciljem da i ovogodišnja kampanja privuče što veći broj građana, organiziran je velik broj događanja koja su obuhvaćala različita tematska područja i ciljne skupine, a na kojima se sudionicima na izravan način ukazivalo na važnost cjeloživotnog učenja. Tijekom kampanje diljem Republike Hrvatske, prema prijavama organizatora, održana su 426 događanja u kojima su sudjelovale 183 različite institucije. Institucije su aktivnosti organizirale i provodile u suradnji s partnerima (tijelima državne uprave, socijalnim partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, županijama, lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim institucijama, ustanovama za obrazovanje odraslih, školama i ostalim organizacijama).

Sve aktivnosti, novosti i događanja u sklopu 15. Tjedna cjeloživotnog učenja možete pregledati na http://www.cjelozivotno-ucenje.hr/dogadanja/ kao i na društvenim mrežama. Aktivnosti kampanje popraćene su i promotivnim materijalima te brošurom o rezultatima kampanje.