Dani otvorenih vrata Katedre za andragogiju
09.07.2019
Radionica manualnih tehnika u fizioterapiji
09.07.2019

Učenik 21. stoljeća

Mjesto

Split

Naziv događanja:

Učenik 21. stoljeća

Datum i vrijeme događanja:

30.09.2019

12:00

Prostor odvijanja događanja:

Komercijalno-trgovačka škola Split
Antuna Gustava Matoša 60
Split

Opis događanja:

Izložba s predavanjem

Strukovno obrazovanje Europe traži promjene. Tradicionalni pristupi omogućavali su učenicima da se orijentiraju na edukaciju određene struke već u dobi od 14-15 godina što bi ih usmjerilo za cijeli život. Suvremeni pristupi mijenjaju tako strogu profesionalnu orijentaciju mladih prilagođavajući se europskom tržištu. Primarno se započelo sa promjenama u Velikoj Britaniji te danas proširilo na cijelu Europu.

EQF ili Europski kvalifikacijski okvir uključuje znanje, vještine i kompetencije. Prema tom okviru osnovne kompetencije su: komunikacija na materinjem jeziku, komunikacija na stranom jeziku, matematičke kompetencije, digitalne kompetencije, učiti kako učiti, društvene i civilizacijske kompetencije, osjećaj za inicijativu i poduzetništvo, kulturno osvješćivanje i ekspresija, odnosno sve ono što danas spada u cjeloživotno učenje.

Uz tradicionalnu gradaciju tehničkih kompetencija tzv. hard skills-a koje stječemo školovanjem, istovremeno razvijamo i tzv. soft skills odnosno kompetencije koje je puno teže naučiti, a uglavnom se odnose na organizaciju i vođenje, rješavanje problema u kriznim situacijama, empatiju i sl. Sve navedene vještine (soft skills) utječu i na same tehničke vještine (hard skills) pa možemo zaključiti da je kompetencija miks znanja, praktičnog rada i osobnih, „mekanih“ vještina.

Ključne riječi: kompetencije, suvremeni pristupi, EQF, hard, soft skills

Organizator događanja:

Komercijalno-trgovačka škola Split, prof. Magda Barišić, prof. Marija Istenić, prof. Ivana Prezzi, prof. Vanja Perković

Kontakt za sve informacije oko događanja:

ured@ss-kom-trg-st.skole.hr
021/386-031