Radionica prihvaćanja različitosti među spolovima
03.10.2017
“Eko radionica”
03.10.2017

Otvoren 11. Tjedan cjeloživotnog učenja

U Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, u dvorani Domoljub u Koprivnici 2. listopada 2017. godine svečano je otvoren 11. Tjedan cjeloživotnog učenja pod motom ‘Provježbaj mozak!’

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja koju u trajanju od 2. do 8. listopada 2017. provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih sa svojim partnerima sa ciljem podizanja svijesti o važnosti učenja i obrazovanja.

U svim hrvatskim županijama kroz niz događanja, kao što su  besplatne radionice, predavanja, okrugli stolovi, koncerti, niz obrazovnih ustanova otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude te na neposredan, često i neformalan način, prenijeti poruku o važnosti obrazovanja i učenja.

Na svečanom su se otvorenju skupu obratili Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice  te Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Velika nam je čast i ponos da kampanja Tjedan cjeloživotnog učenja počinje upravo u našoj Koprivnici. To je veliko priznanje našem Josipu Nakiću Alfireviću, koji jako puno radi za naš grad, za našu Podravinu. Naši projekti govore da želimo biti jedan od lidera obrazovanja, ne samo u županiji i regiji već i šire. Imamo fantastične vrtiće, škole koje ostvaruju odlične rezultate na raznim natjecanjima i ponosni smo na naše srednje škole – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Županija je već godinama uključena u programe obrazovanja koji su nastavni proces na ono temeljno obrazovanje koje je nama zadatak. Možemo se pohvaliti da smo županija koja u tom smislu prednjači. No, upravo ovaj segment je bitan i zajednica koja u tome napravi veći iskorak, sigurno će biti uspješnija i moći će snažnije djelovati na gospodarstvo, samim time i jače se razvijati. Uvjeren sam da smo jedna od takvih sredina. Hvala Josipu Nakiću Alfireviću na suradnji svih ovih godina, a ovaj događaj danas je potvrda i zahvala njemu za sve što je napravio – istaknuo je župan Darko Koren.

U proteklih deset godina slanjem uvijek  iste i zajedničke poruke, a to je važnost neprestanog učenja i obrazovanja, ova kampanja uspjela u dvije temeljne stvari. Jedna od njih je pokrenuti na zajedničku akciju donositelje odluka, i to na svim razinama, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj. Nadalje, na početke kampanje prije deset godina počeli  smo s tri županije i nekoliko desetaka događanja uključenih u provedbu, dok je danas kampanju uključuje preko 400 različitih institucija i obuhvaća oko 700 raznovrsnih događanja. To je prepoznato i kroz činjenicu da se kampanja provodi u sklopu projekta Promocija cjeloživotnog učenja financiranog iz Europskog socijalnog fonda – naglasio je da je u svome govoru ravnatelj Agencije, Mile Živčić.

Skupu se u ime u Ministarstva znanosti i obrazovanja obratio Hrvoje Šlezak, državni tajnik, istaknuvši da se učenje u suvremenom svijetu više ne može i ne smije ograničiti samo na razdoblje redovnog školovanja. S obzirom na važnost i značenje koje učenje tijekom cijeloga života danas ima, sva nastojanja oko unaprjeđenja hrvatskog obrazovnog sustava provode se upravo u duhu koncepta cjeloživotnog učenja, a na kojemu se temelji i Strategija znanosti, obrazovanja i tehnologije.

U okviru kampanje dodijeljeno je prvi put i Priznanje za doprinos razvoju obrazovanja odraslih kojim se želi istaknuti, promovirati i odati priznanje pojedincima koji su, baveći se ovim područjem aktivno više od četrdeset godina, svojim radom i djelovanjem zadužili obrazovanje u Republici Hrvatskoj na stručnoj i znanstvenoj razini. Ovogodišnji dobitnik za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je professor emeritus dr. sc. Nikola Pastuović iz Zagreba,  dok su Ljudevit Šimunović, prof. iz Zagreba, i Josip Nakić Alfirević, prof.  iz Koprivnice, dobili priznanje za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih.

Ovo je jedno od najdražih priznanja koje sam ikad dobio. Dokazali smo da upravo onim stvarima koje čine kvalitetu, a to je kompetencija, volja, svijest o nečemu, da nešto radiš, može uroditi plodom. Odlučujuća u svemu bila je i podrška Grada, ali i Županije. Bez obzira na to što nemamo zakon koji na europski način regulira obrazovanje odraslih, mi u Koprivnici to ipak imamo. Zbog toga mi je posebno drago – kazao je Josip Nakić Alfirević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, ovogodišnjega domaćina svečanog otvorenja kampanje.

Jedna od najvažnijih i najprepoznatljivijih sastavnica Tjedna cjeloživotnog učenja jest dodjela nagrade Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih. Ovogodišnji laureati Klaudija Gatarić, Sonja Šimatić  i Gordan Radić preskočivši brojne zapreke uspjeli su dodatnim obrazovanjem ostvariti pozitivne promjene u svojim životima. Pokazalo se da ovakvi osobni primjeri pojedinaca koji su se, usprkos ne uvijek poticajnom okruženju, odlučili za obrazovanje, izuzetno motiviraju druge građane da krenu njihovim stopama.

Glazbeni dio svečanoga otvorenja upotpunili su učenici Osnovne škole Đuro Ester, Umjetničke škola Fortunat Pintarić, Romska plesna skupina Osnovne škole Braća Radić, Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnice Klub za starije Mariška te skupina Prstići Dječjega vrtića Tratinčica.

 

Fotogalerija.