Radionica knjigovodstva na računalu i radionica izrade power point prezentacije
09.03.2023
Međunarodna znanstveno-stručna konferencija PILC 2023 ŠTO NAM DONOSI LEADERSHIP ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE (IR4.0)? Ekonomske, društvene i obrazovne perspektive
09.03.2023

Kulturno povijesna baština i gastroturizam Primorske Hrvatske

Događanje otvorenog tipa.

Mjesto

Rijeka

Naziv događanja:

Kulturno povijesna baština i gastroturizam Primorske Hrvatske

Datum i vrijeme događanja:

20.04.2023

15.15 sati

Prostor odvijanja događanja:

Veleučilište PAR
Trg Riječke rezolucije 4
Rijeka

Opis događanja:

Primorska se kuhinja, zahvaljujući svojim mediteranskim i maritimnim utjecajima temelji na ribama, školjkama, rakovima, odnosno glavonošcima, na janjetini, tjestenini, na mediteranskom povrću i voću, začinskom bilju, na maslinama i maslinovom ulju, na kestenima (marunima), i vinu, dok se goranska kuhinja temelji na divljači, mlijeku i siru, mesu i gljivama, žabama, puževima, slatkovodnoj ribi, povrću, posebice krumpiru i kupusu, šumskom voću i začinima, kao i žestokim pićima, rakiji, brinjevcu, medovači ili medici (rakiji s medom).

Osim dvije podjele na primorsku i goransku kuhinju, postoje i razlike u načinima pripreme hrane i unutar samih mikroregija. Svaki otok, pa i svako selo, imaju svoj način pripreme jela.

Sadržaj edukacije:
1. Povijesni i kulturni utjecaji na lokalnu kuhinju Primorske Hrvatske
2. Posebnosti gastronomske baštine Primorske Hrvatske
3. Potencijal kulturno povijesnog naslijeđa ili gastro potencijal destinacije na organiziranje turističkih događanja
4. Tradicijski i autohtoni načini pripreme i dogotovljavanja hrane i drugih prehrambenih proizvoda
5. Degustacija autohtonih jela Primorske Hrvatske

Organizator događanja:

Veleučilište PAR

Kontakt za sve informacije oko događanja:

mjurkovic@par.hr
015 327 037