EPALE – e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Temeljem izravnoga poziva Europske komisije peti put zaredom Agencija je nositelj projekta EPALE, odnosno obavlja ulogu nacionalne službe za podršku (National support service – NSS) za platformu u Republici Hrvatskoj. Trajanje projekta je 33 mjeseca (od travnja 2022. godine do 31. prosinca 2024. godine). EPALE je razvijen kako bi postao referentnom točkom obrazovanja odraslih u Europi te bi trebao postati ključnim izvorom informacija u radu svim stručnjacima u ovome području. Vrijednost projekta je 266.632,00 EUR-a.

Glavni cilj projekta je promocija platforme EPALE na način da se nastoji približiti široj zajednici obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj tako da ih se motivira da postanu aktivni članovi višejezične, dinamične i interaktivne platforme koju čini zajednica stručnjaka u obrazovanju odraslih. Ciljne skupine nacionalnoga projekta su ustanove koje provode i formalno i neformalno obrazovanje odraslih, nastavnici, znanstvenici, novinari, predstavnici javnih institucija itd.

Ključne aktivnosti projekta odnose se na unaprjeđenje platforme izradom i prijevodom niza korisnih sadržaja, organizacijom promotivnih aktivnosti na raznim događanjima i informiranje potencijalnih korisnika o mogućnostima EPALE-a, aktivnu suradnju s partnerima i dionicima na nacionalnoj i europskoj razini te aktivnu komunikaciju sa središnjom službom za podršku (CSS). Niz promotivnih aktivnosti platforme EPALE nastoji motivirati što veći broj stručnjaka u obrazovanju odraslih da – stvaranjem i objavljivanjem kvalitetnoga sadržaja na platformi te njihovim korištenjem u profesionalnom usavršavanju – doprinesu razvoju i održavanju platforme. Navedene aktivnosti prati unaprjeđenje platforme izradbom i prijevodom niza korisnih sadržaja, organizacijom promotivnih aktivnosti na raznim događanjima, informiranje potencijalnih korisnika o mogućnostima EPALE-a, aktivnu suradnju s partnerima i dionicima na nacionalnoj i europskoj razini, nabave promotivnih materijala, promocija EPALE-a na društvenim mrežama, izrada EPALE promotivnih filmova, dva godišnja newslettera o provedenim aktivnostima te uspostavljanje mreže EPALE-ovih ambasadora, odnosno stručnjaka za obrazovanje odraslih diljem Hrvatske koji objavljuju stručne radove i promoviraju platformu EPALE te na taj način motiviraju korisnike da se aktivno uključe u virtualnu zajednicu stručnjaka za obrazovanje odraslih i slično.

Vodič za korištenje platforme EPALE namijenjen je svim potencijalnim i postojećim korisnicima platforme u svrhu što lakšeg snalaženja prilikom registracije, objave novih vijesti, sadržaja i događanja, pronalaženja partnera i slično. Vodič za korištenje platforme EPALE možete pogledati OVDJE.

Više informacija o platformi EPALE dostupno je na stranici: ec.europa.eu/epale

Društvene mreže:

Faebook – EPALE – Adult Learning in Croatia