Pričaonica za djecu predškolske dobi od 3 godine nadalje
14.04.2023
Radionica “Medijska abeceda”
14.04.2023

17. Tjedan cjeloživotnog učenja

Sedamnaest godina zaredom, u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, građani imaju priliku sudjelovati na besplatnim predavanjima, radionicama, okruglim stolovima i sličnim događanjima, a brojne obrazovne ustanove i ove će godine potencijalnim polaznicima predstaviti mogućnosti obrazovanja koje nude, posebice jer je sve veća mogućnost besplatnog obrazovanja putem vaučera za odrasle osobe za digitalne i zelene vještine.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na promociju cjeloživotnog učenja te organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja.

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Aktivnosti 17. Tjedna cjeloživotnog učenja, koji se održava od 17. do 23. travnja 2023., započet će u ponedjeljak, 17. travnja u 10:00 sati u Dubrovniku Svečanim otvorenjem u Studentskom centru Dubrovnik, Ul. Marka Marojice 2b, 20 000 Dubrovnik.

U okviru Svečanoga otvorenja, sa svrhom približavanja ideje o cjeloživotnome učenju ciljnim skupinama ove kampanje, održat će se i 15. Sajam cjeloživotnog učenja.

Informiranje građana o tome kako sami mogu postati dio procesa cjeloživotnoga učenja te motiviranje da se na taj korak odvaže, okosnica je svakog od proteklih Tjedana cjeloživotnog učenja. Pritom se kampanja svake godine dodatno razvijala, širio se opseg aktivnosti i područja provedbe, povećavao broj aktivnosti, kao i uključenih institucija, jačala se uključenost ključnih aktera na svim razinama te je, što je posebice važno, neprestano rastao broj građana koji je sudjelovao na nekoj od aktivnosti.

Kampanja je i u 2022. uspješno provedena, te su diljem Republike Hrvatske, prema prijavama organizatora, održana 536  događanja u kojima je sudjelovalo 276 različitih institucija u suradnji s partnerima (tijelima državne uprave, socijalnim partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, županijama, lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim institucijama, ustanovama za obrazovanje odraslih, školama i ostalim organizacijama).

Građani će i ove godine imati mogućnost sudjelovati na besplatnim radionicama, predavanjima, okruglim stolovima i sličnim događanjima, a brojne obrazovne ustanove otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude.

Organiziranjem nacionalne obrazovne kampanje već sedamnaestu godinu zaredom ističe se, uz ostalo, važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnog učenja te posljedičnog jačanja svijesti građana da je upravo cjeloživotno učenje odgovor na izrazito dinamične promjene u brojnim segmentima društva i svakodnevnoga života, uključujući i promjene na tržištu rada te da se, unatoč svim okolnostima, može i treba cjeloživotno učiti i obrazovati.

Primjeri pojedinaca koji su učenjem te zahvaljujući vlastitoj odlučnosti i ustrajnosti uspjeli ostvariti brojne pozitivne promjene u svojim životima, nerijetko pritom svladavajući brojne prepreke, iznimno su poticajni i svima ostalima da krenu istim putem – putem učenja i obrazovanja. Upravo stoga, u sklopu kampanje se dodjeljuje nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba. I ovogodišnji dobitnici nagrade Maslačak znanjaŽeljkica Šemper, Tajana Uzun i Danijel Balažić – osobe su koje su odlučile proširiti svoja znanja i vještine te unatoč svim okolnostima raditi na sebi i svome razvoju.

U okviru kampanje dodjeljuju se i Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih osobama koje su svojim stručnim i znanstvenim angažmanom pridonijele unaprjeđenju sustava obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnji dobitnik Priznanja za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je izv. prof. dr. sc. Višnja Rajić, dok su dobitnici Priznanja za stručni doprinos razvoju obrazovanja odraslih Ante Gale i Milivoj Jerkunica.

Europska dimenzija kampanje naglašena je činjenicom da se ona provodi u okviru ESF-ova projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II, čiji je opći cilj podizanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja te povećanje sudjelovanja, odnosno uključenosti odraslih u procese cjeloživotnog učenja, kako bi se jačala konkurentnost odraslih na tržištu rada i ojačali osobni kapaciteti pojedinca za aktivno djelovanje u društvu.

Sve novosti mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici www.cjelozivotno-ucenje.hr i na službenim profilima na društvenim mrežama (Facebook i Instagram).

 

Događanja u sklopu 17. Tjedna cjeloživotnog učenja možete pregledati na interaktivnoj mapi.

 

Film o dobitnicima nagrade “Maslačak znanja” za postignuća u učenju odraslih osoba za 2023. godinu možete pogledati na poveznici:

https://youtu.be/W8Xio-rbcDU

Film o dobitnicima Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih za 2023. godinu možete pogledati na poveznici:

https://youtu.be/MidTMWd6RXY

TV reklamu (animaciju) za 17. Tjedan cjeloživotnog učenja možete pogledati na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=3AdtyybGJ5w