Program X. Međunarodnog andragoškog simpozija
12.05.2022
Radionica izrade bussines/poslovnog plana
03.06.2022

Održan X. Međunarodni andragoški simpozij

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ove je godine od 25. do 27. svibnja 2022. godine organizirala X. Međunarodni andragoški simpozij u Termama Tuhelj. Simpozij je organiziran u okviru ESF-ova projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II, Element 2: Jačanje kompetencija obrazovnog osoblja u ustanovama za obrazovanje odraslih. Jubilarni X. Međunarodni Andragoški Simpozij okupio je 230 sudionika.

Ovogodišnji simpozij, kao i svi prethodni, bio je usmjeren na aktualne teme vezane uz obrazovanje odraslih. Istaknuti stručnjaci za obrazovanje odraslih na međunarodnoj i nacionalnoj razini informirali su sudionike simpozija o novostima u području obrazovanja odraslih, prenijeli im svoja iskustva iz prakse i tako omogućili da steknu nova andragoška znanja i vještine s ciljem daljnjeg unaprjeđenja sustava obrazovanja odraslih.

Glavna tema simpozija bila je Planiranje i programiranje u obrazovanju odraslih. Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčića, sudionicima simpozija obratila se Ivana Pilko, načelnica sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koja je službeno otvorila ovogodišnji simpozij. Nakon toga, održana su plenarna izlaganja Gordane Bošković, dipl. andragoginje i samostalne savjetnice za obrazovanje odraslih iz JU Centra za stručno obrazovanje Crna Gora te EPALE koordinatorice za Crnu Goru na temu Inovativno planiranje u osnovnom obrazovanju odraslih uz pomoć Erasmus projekata. Sudionici simpozija također su imali  priliku čuti plenarna izlaganja Balasza Nemetha, izv. prof. cjeloživotnoga učenja sa Fakulteta za obrazovanje odraslih Sveučilišta u Pečuhu, te člana Izvršnoga odbora EAEA i EPALE ambasadora. Prof. Balasz govorio je o Poziciji obrazovanja odraslih unutar aktualnih EU politika i mikrokvalifikacija u EU. Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marija Peterfaj, Majda Jelenčić i Dražan Dodig predstavili su Praktičnu provedbu vaučera u obrazovanju odraslih, dok je Davorka Schmidt, voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavila novitete u Zakonu o obrazovanju odraslih.

S ciljem povećanja kvalitete, planiranja i izrade programa obrazovanja odraslih u skladu s novom metodologijom u području obrazovanja odraslih, tijekom Simpozija organizirane su radionice za jačanje kapaciteta ciljanih skupina i donositelja odluka za provedbu postupaka izrade  standarda kvalifikacija u sustavu obrazovanja odraslih. Tema održanih radionica bila je Izrada standarda kvalifikacija za potrebe obrazovanja odraslih i planiranje i programiranje u obrazovanju odraslih, a radionice su vodile djelatnice Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih: Kristina Miklaužić Černicki i Irena Kos Kukec; Danijela Pustahija Musulin i Mateja Mandić; Silvana Kotlar Dadić i Vedrana Šimunić Rod te Dragana Štrkalj i Heidi Cipriš Madunić.

Zaključke Simpozija i najavu budućih aktivnosti predstavili su ravnatelj Agencije, Mile Živčić, i pomoćnik ravnatelja za razvoj obrazovanja odraslih, Mario Vučić, koji su naglasak stavili na tri ključne aktivnosti u budućem razdoblju: izradu inovativnih programa obrazovanja odraslih, zatim daljnji razvoj uspostave sustava osiguranja kvalitete u obrazovanju odraslih te snažnu promociju obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja.

Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima na sudjelovanju i zajedničkoj suradnji!

 

Prezentacije održanih plenarnih izlaganja možete preuzeti ovdje:

Balázs Németh-Pozicija obrazovanja odraslih unutar aktualnih EU politika i mikrokvalifikacija u EU

Gordana Bošković-Inovativno planiranje u osnovnom obrazovanju odraslih uz pomoć Erasmus projekata

HZZ – Praktična provedba vaučera u obrazovanju odraslih

MZO – Davorka Schmidt-Zakon o obrazovanju odraslih MAS

MAS_vijesti iz Agencije

 

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.