PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage

Događanja

 

Vukovarsko - srijemska županija

Mjesto: Ilok
Naziv događanja: Seminar „Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa“
Prostor događanja: Ilok
Vrijeme događanja: 15:00 – 19:00h (04.10.2013.) 9:00 – 14:00h (05.10.2013.)
Opis događanja: Društvo Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije organizira 04. i 05.10.2013. u Iloku seminar „Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa“ na kojemu će sudjelovati 25 povjerenika Službe traženja iz jedinica lokalne samouprave s područja Vukovarsko-srijemske županije. Predavači će biti dugogodišnja voditeljica Nacionalnog ureda Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa Dubravka Horvat, ravnateljica GDCK Županja Marija Dugalić i ravnatelj GDCK Vinkovci Branko Tomić.
Teme seminara:
„Razvoj međunarodnog humanitarnog prava“, „Pravna utemeljenost Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa“, „Zadaci Službe traženja u ratu, miru i katastrofama“, radionice s praktičnim zadacima.
Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata predstavljaju temelj međunarodnog humanitarnog prava. Ratifikacijom međunarodnih ugovora o zaštiti žrtava oružanog sukoba, države potpisnice na sebe preuzimaju i obveze koje proizlaze njihovim prihvaćanjem. Republika Hrvatska je notifikacijom o sukcesiji 08.10.1991. postala stranka brojnih međunarodnih ugovora, pa je danas među 192 države u svijetu koje su stranke Ženevskih konvencija iz 1949. i Dopunskih protokola iz 1977. Od 25.06.2006. Republika Hrvatska je stranka Trećeg dopunskog protokola iz 2005. godine.
Služba traženja je međunarodna obveza svake zemlje potpisnice Ženevskih konvencija. U Republici Hrvatskoj Služba traženja je javna ovlast i jedna od osnovnih djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa, koja predstavlja dio svjetske mreže.
Služba traženja je u punoj funkciji u vrijeme oružanog sukoba i radi na prikupljanju podataka i davanju obavijesti o žrtvama rata. U miru Služba traženja prikuplja i daje podatke o sudbini osoba koje su razdvojene, stradale ili nestale zbog katastrofa, elementarnih nesreća ili drugih događanja, ekonomskih migracija i slično.
Sukladno Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu (NN 71/2010), obveza Hrvatskog Crvenog križa je i diseminacija o međunarodnom humanitarnom pravu i Ženevskim konvencijama.
Na taj način djelujemo na podizanje razine svijesti i izgradnju pozitivnih stavova članova zajednice. Poštivanje normi međunarodnog humanitarnog prava, izgradnja kulture nenasilja i prihvaćanje razlika u zajednici moguće je osigurati isključivo spoznajom i usvajanjem navedenih vrijednosti.
Naziv organizatora: Društvo Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije, Trg bana Josipa Šokčevića 1, 32100 Vinkovci
Kontakt osoba organizatora: Zvonko Domaćinović, ravnatelj DCK V-SŽ
Email adresa kontakt osobe: crveni-kriz-vk@vk.htnet.hr
Telefonski broj kontakt osobe: (032) 332 523
Sviđaju li vam se nove web stranice?
Izrada ove stranice omogućena je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj stranice ne odražava nužno stajalište Europske unije.